STRES

STRES

Stres je posljedica načina na koji se nosimo sa životnim situacijama

Stres vreba sa svih strana: na radnom mjestu, kod kuće, u vezama, pa čak i u kuhinji – u obliku nezdrave hrane koju katkad uključujemo u prehranu.

Image

Stres je posljedica načina na koji se nosimo s važnijim životnim situacijama. Neki se ljude bolje nose sa stresom od drugih- ta im je sposobnost prirođena. Drugi se, pak, mogu u tome izvježbati i tako se naučiti učinkovitije nositi sa stresom. Nevjerojatno je koliko pravilan izbor namirnica može pomoći tijelu da učinkovitije svlada stres. Moramo biti svjesni važne činjenice da zbog stresa toksične tvari dospijevaju u krvotok i zbog toga smo umorni, razdražljivi i ljuti.

Stres također lišava tijelo vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, a osim toga usporava probavne funkcije i metabolizam, što uzrokuje porast tjelesne težine.

Dobra je vijest, da možemo smanjiti našu reakciju na stres i time poboljšati stil života, te tijelo bolje pripremiti na njega. Umjesto konzumacije nezdrave hrane, okrenuti se hrani koja smanjuje stres i smiruje tijelo.

Koja je to hrana?

  • Celer je stari narodni lijek za smanjivanje krvnog tlaka. Sadržava i smirujući sastojak, niacinamid. Stabljika celera koju pojedete prije spavanja može učiniti san kvalitetnijim.
Image
  • Sjemenke suncokreta – bogat su izvor kalija, vitamina B, cinka koji su vrlo bitni za normalan rad nadbubrežnih žlijezda.
  • Smeđa riža- izvor ugljikohidrata koji se polako apsorbiraju i potiču izlučivanje tjelesnih hormona dobrog raspoloženja – serotonina i norepinefrina. Pomaže u stresnim situacijama jer poboljšava raspoloženje i osigurava stalan dotok energije.
  • Alge – sadržavaju doslovno sve poznate hranjive sastojke, uključujući i one koje pozitivno djeluju na živčani sustav te esencijalne hranjive tvari koje se pojačano troše tijekom stresa. Sadržavaju 60% proteina sastavljenih od svih osam esencijalnih aminokiselina. Imaju jak energetski učinak na jetru i olakšavaju čišćenje toksina iz tijela te tako smanjuju razinu stresa.
  • Bademi – bogati su magnezijem koji pomaže ako osjećate napetost, tjeskobu, razdražljivost i nesanicu.
Image
  • Bobičasto voće – bogato manganom i vitaminom C. Nedostatak vitamina C oslabljuje imunosni sustav i tada se osjećate iscrpljeno i stresno.
  • Krastavci – su hrana koja opušta i “hladi“ krv i jetru, uravnotežuje hormone i popravlja raspoloženje.
  • Zelene šparoge – sadržavaju brojne elemente koji izgrađuju jetru, bubrege, kožu, ligamente i kosti. Sve što dobro utječe na jetru, dobro utječe na raspoloženje i sposobnost podnošenja stresa.
  • Avokado – sadrži vitamine i minerale koje pridonose obnavljanju crvenih krvnih stanica te sprječavaju nastanak anemije, čestog uzroka umora i nemogućnosti učinkovitog nošenja sa stresom.